Orice femeie iubeste pantofii cu toc, insa trebuie sa recunoastem ca nici balerinii din piele nu sunt mai prejos. Acest tip de incaltaminte este chic, confortabil si poate fi purtat in aproape orice tip de tinuta. Poti chiar sa ii iei cu tine la un eveniment sofisticat ce dureaza intreaga noapte si sa ii incalti in momentul in care simti ca nu mai poti sa stai pe tocuri.

Cu siguranta nu este un secret pentru nimeni: balerinii sunt urmasii poantelor. Totusi, acestia sunt promovati in afara scenei de foarte putina vreme. Stiai ca primele poante nu aveau talpa plata? Exact! Balerinele obisnuiau sa danseze pe tocuri. Primele modele au aparut in 1680, la scoala de balet din cadrul Academiei Regale de Dans din Franta. Ne putem imagina ca spectacolele nu erau atat de incitante, avand in vedere cat de incomoda era incaltamintea balerinelor.

balerini din piele

Din fericire, oamenii au realizat in cele din urma ca este mult mai important ca dansatorii sa poata sa arate tehnicile minunate de dans decat sa poarte incaltaminte spectaculoasa. Se pare ca aceasta schimbare s-a produs dupa Revolutia Franceza (1879), cel mai probabil din cauza deciziei reginei Marie Antoinette de a purta tocuri in drumul sau spre ghilotina. Din acest moment, putem vorbi despre clasicii balerini din piele sau satin. Dansatoarea Maria Camargo a fost prima ce a purtat noul model de incaltaminte.

Cel care este ,,vinovat” de introducerea balerinilor din piele in moda este Salvatore Capezio. Acesta a infiintat in America in anii 1880 un atelier de reparare a balerinilor uzati. Odata cu trecerea timpului, acesta s-a perfectionat in domeniu, decizand in cele din urma sa creeze balerini care sa nu mai necesite atat de multe reconditionari. Ideea sa a avut un asemenea impact incat Anna Pavlova a cumparat in 1910 cate o pereche de balerini din piele pentru fiecare angajat al companiei ei.

Mai mult decat atat, designerul de moda Clare McCardell s-a indragostit de aspectul foarte elegant al balerinilor din piele, astfel incat a decis sa colaboreze cu Capezio pentru crearea unei variante care sa poata fi purtata in afara scenei. Prima colectie a fost prezentata in anul 1941.

In anii ce au urmat, succesul balerinilor a fost rasunator. Unul dintre cele mai cunoscute modele a fost creat de catre designerul Rose Repetto, acesta fiind inspirat in 1956 de nimeni alta decat Brigitte Bardot. La acel moment, Bardot filma ,,Iar Dumnezeu… a creat femeia”. Aceasta a comandat o pereche de balerini din piele rosii pentru a-i purta in film. Este inutil sa spunem ca aceasta incaltaminte chic si atat de confortabila a avut un succes rasunator nu doar pe micile ecrane, ci si pe strazile din intreaga lume. Anul urmator, Audrey Hepburn, unul dintre cei mai cunoscuti fashion iconi ai tuturor timpurilor a purtat o pereche de balerini din piele in fimul ,,Funny Face”. Asa cum s-a intamplat cu celebra little black dress, Audrey Hepburn a reusit sa aduca balerinilor o popularitate colosala.

balerini din piele

In ziua de azi, balerinii din piele sunt indispensabili oricarei femei. Designerii continua sa creeze modele din ce in ce mai spectaculoase, mereu in pas cu cele mai noi tendinte in fashion.

Descopera colectia de balerini din piele AnaFashion si lasa-te inspirata!